De digitale hofnar

Ellen van Aken 09-04-2012 1980 keer bekeken 0 reacties

De tweet van mijn vorige blog was nog niet verschenen of vakgenoot Sam Marshall schreef over de “Digitale Hofnar” die hij gespot had op een conferentie.

Deze hofnar, een avatar die The Phantom heet, vertoont zich regelmatig op de Yammer-omgeving van LexisNexis en levert commentaar op de informatie die daar gepost wordt, ook als dat door de CEO gebeurt. En hij stelt vragen die anders niet gesteld zouden worden.

The Phantom had veel plezier kunnen beleven aan het discussieforum waar ik vorige keer over schreef. Je ziet de opmerkingen al voor je: “zeg communicatie, laten jullie eens wat van je horen", “Hoho meneer, zo gaan we niet met elkaar om” en “Zeg wat doen die sterretjes daar? Het was juist zo’n leuke opmerking”.

Ik kan me voorstellen dat iemand die de zaak een beetje opport, een goed tegenwicht kan vormen voor een wat saaie bedrijfsomgeving waar iedereen zich keurig aan de regels houdt. Het is een leuke manier om reacties uit te lokken, om dingen die normaliter niet gepost worden aan de orde te stellen, en het voegt ook wel een spelelement toe: "zou de Hofnar van zich laten horen vandaag? Laat ik eens kijken wat er op het Forum gebeurt! Of laat ik hem eens uit zijn tent lokken!" Het kan dus bijdragen aan een meer interactief intranet.

Van de andere kant is het ook wel raar als maar één persoon in een bedrijf dat kan, mag en doet, en dan nog anoniem ook. Als de bedrijfscultuur zodanig is dat alleen een gemaskerde persoon iets aan de kaak durft te stellen, dan is er misschien iets niet helemaal in orde.

Wat vinden jullie? Hebben jullie zo’n rol in het bedrijf wellicht? Of vind je dat iedereen gewoon zijn of haar eigen gezicht moet tonen als hij of zij een moeilijke vraag in jullie sociale media-omgeving wil stellen?
En stellen jullie wel eens bewust uitdagende vragen om een reactie uit te lokken?

Discussieer mee! Op LinkedIn of hier benee!  :-)

0  reacties

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...